Escrit Alternativa per Alella-CUP juliol/agost 2021. "Convivència i Comunitat"
 
Versió per imprimir
Alternativa per Alella-CUP
  • Aquest mes de juliol te lloc una comissió d'ordre públic per debatre entre els grups municipals l'esborrany de l'ordenança de convivència ciutadana i espai públic; és un document extens i molt complet que fixa les regles essencials de convivència al poble, què podem fer i què no hauríem de fer. Des d'Alternativa per Alella-CUP agraïm l'interès de les persones i entitats que han participat en el procés d'elaboració mitjançant els conductes habilitats: la sessió informativa amb l'alcalde; la seva publicació, durant 15 dies hàbils, a l'e-Tauler, al portal de transparència de l'Ajuntament, i la plataforma virtual Decidim Alella. 

    Considerem que és primordial que, un cop aprovat pel ple municipal, l'Ajuntament difongui el contingut d'aquest document mitjançant una campanya comunicativa sostinguda en el temps i amb missatges clars i inequívocs. 

    És bàsic conèixer els horaris en què s'ha de respectar el descans dels veïns, la prohibició d'abandonar brossa fora dels contenidors o de cremar restes de jardineria en zones residencials, així com l'obligació de respectar el mobiliari urbà i fer un ús assenyat de la via pública, entre d'altres. Celebrem que l'ordenança incorpori la perspectiva de gènere i hi dediqui un títol sencer (articles 12 a 18) a preservar la dignitat de les persones i perseguir qualsevol tipus de violència, també dins del domicili. 

    Per contra, trobem a faltar algunes indicacions sobre la forma de comportar-se en el medi rural. Alella té dos terços de superfície forestal i agrícola que massa sovint són percebuts com un territori sense limitacions. Com al sòl urbà, les vinyes, les hortes i la major part dels boscos pertanyen a propietaris particulars i els perjudicis que ocasionem a les seves finques afecten la qualitat ambiental del nostre entorn: se segueixen abocant restes vegetals i de runa als camins i torrents, hi ha colles de motoristes i ciclistes que circulen per llocs restringits per a la protecció de la natura o que trobem burilles de cigarreta, mascaretes i llaunes de beguda a la muntanya.

    Alella voreja els 10.000 habitants i cada vegada és una mica més densa. Probablement aquests comportaments no canviaran de la nit al dia, però estem obligades, a maldar perquè la racionalitat presideixi les relacions humanes si volem que Alella no deixi de ser un poble on puguem viure en comunitat.

    Que tingueu bon estiu. Ens veiem pel poble!

Pujar al principi de la pàgina