Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 10 d'abril de 202410.04.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament revalida el Segell Infoparticipa de transparència
Infoparticipa Alella

L'Ajuntament ha revalidat per onzè any consecutiu el Segell Infoparticipa, que reconeix la qualitat i la transparència dels webs municipals, assolint el 96,15%, 50 dels 52 indicadors avaluats. Aquest distintiu l'atorga el Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ConSET) de la UAB i és el màxim reconeixement a la qualitat i transparència de la comunicació local pública. 

A l'acte de lliurament de distintius de transparència, que ha tingut lloc aquest dimarts 9 d'abril la Sala d'Actes del Rectorial de la UAB, ha assistit la regidora de Cultura i Identitat i Turisme, Elisabet Vilaró, en representació de l'Ajuntament d'Alella. 

Podeu consultar els indicadors avaluats en aquest enllaç

Més nivell d'exigència

Els 52 indicadors en què es basa l'avaluació dels webs han estat actualitzats en aquesta onzena edició: malgrat el nivell més alt d'exigència, els resultats es mantenen amb una lleugera baixada. Dels 947 municipis catalans analitzats, 116 ajuntaments han aconseguit el reconeixement (19 menys que en l'edició anterior). També han obtingut segell 10 consells comarcals i 3 diputacions. Tot i l'evolució positiva —en la primera edició de l'any 2013, només 48 ajuntaments van ser guardonats, entre ells el d'Alella—, els investigadors conclouen que Catalunya no supera els baixos nivells de transparència, atès que, després d'onze edicions, no s'ha aconseguit encara atorgar la distinció al 20 % dels consistoris catalans. 

En l'acte de lliurament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar les institucions premiades, va lloar el Segell Infoparticipa com "una referència" en el camp de la transparència informativa i va afirmar que la "universitat ha d'estar al servei de la societat" i, en aquest sentit, els Segell "ha d'ajudar a fer més visible" la tasca realitzada per les administracions públiques. Per la seva banda, el director del grup ComSET, Armand Balsebre, va destacar que la transparència "està molt relacionada amb la confiança de la ciutadania envers les seves institucions".

L'acte va comptat a més amb la projecció d'una ponència de Juan Luis Manfredi, catedràtic Príncep d'Astúries d la Universitat de Georgetown, que va dissertar sobre els nous reptes de la transparència i el retiment de comptes. Segons Manfredi, la transparència "no és una fita que s'assoleix sinó un aprenentatge" que s'ha de renovar permanentment. El conferenciant va fer a més una reivindicació dels mitjans de comunicació locals i de la col·laboració de les administracions amb les universitats.

Indicadors

Els 52 indicadors establerts pel ComSET es basen en la Llei de transparència del 2013 i responen a les següents qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Enguany aquests indicadors s'han modificat per apujar el nivell d'exigència de caire qualitatiu. S'hi han afegit aspectes referents a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l'accés al formulari de peticions d'informació i l'informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució. S'exigeix que les retribucions i les declaracions de béns i d'activitats dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada i en l'espai de cada responsable polític. S'ha posat també especial atenció en les agendes, tant la institucional com la d'activitats, així com en les anonimitzacions i en la publicació íntegra dels decrets d'alcaldia. A més, no es valida l'indicador si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat.

Un consell certificador analitza els resultats recollits pel grup ComSET i concedix l'atorgament i les distincions. Per obtenir el Segell Infoparticipa, en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants s'exigeix un 95 % d'indicadors positius; els municipis de 10.001 a 50.000 habitants requereixen un mínim del 90 %; entre els 5.001 i els 10.000 habitants, un 85 %; entre els 1.001 i els 5.000 habitants, un 80%, i finalment, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75 % d'indicadors positius. Quant als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85 % d'indicadors positius, independentment de la població.

Criteris d'avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt i no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% i no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%. A partir d'aquests resultats, el consell certificador del Segell Infoparticipa decideix atorgar les distincions.

Pujar al principi de la pàgina